Cerrahi İdrar Kaçırma Tedavisi

Cerrahi idrar kaçırma tedavisi, kadınlarda özellikle 40’lı yaşlar ve sonrasında sıklıkla görülen bir durumdur. İdrar kaçırma problemi. İdrar kaçırma şikâyeti olan hastalarda, altta yatan nedenlere göre değerlendirme yapıldıktan sonra tedavi yolu izlenmelidir. Bazen lazer ile idrar kaçırma tedavileri uygulanır ve yeterli gelir iken, altta yatan nedenlere göre bazen de TVT, TOT gibi cerrahi ameliyatlar ile başarılı sonuçlar almaktayız. TVT (transvaginal tape) olarak adlandırılır. TOT ise (transobturator tape) olarak adlandırmak mümkün. Cerrahi idrar kaçırma tedavisi için başlıklar ile anlatacak olursak;

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi Nedir?

İdrar kaçırma bir diğer adı ile üriner inkontinans kadınlarda daha sık gözlenen bir durumdur. Menopoz sonrasında idrar kaçırma problemleri kadınlar için oldukça büyük büyüklere yol açar. Sosyal açıdan kişi kendisini toplumdan soyutlar, uzaklaştırır. Hiç kimse ile dışarı da görüşmek istemez. Evden çıkmak kâbus haline gelmektedir. Kadınların evden çıkmasına, toplum içerisinde yapılan aktivitelere katılmasına engel olan bir hal alır. Bazen ileri yaşlı hastalar bunu doğal bir süreç olarak kabul ederler, idrar kaçırmayı yaşlanmanın getirdiği fizyolojik bir süreç olarak kabul ettikleri için tıbbi bir destek istemezler ve süreci tedaviyi ertelerler. Daha genç grup bunu çözmek isterken yaşlı hasta grubu bunu kabullenir. Kendilerini evden çıkmayarak yaşlılıkla gelen normal bir süreç olarak kabul ederler.

İdrar kaçırma problemleri bazen idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon gibi altta yatan başka hastalıklardan ötürü de meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda enfeksiyon bittikten sonra idrar kaçırma da tamamen bitmiş olur. Bazıları ilaca yanıt verirken bazı idrar kaçırma tipleri de ilaçla tedaviye yanıt vermemektedir.

İdrar Kaçırmanın Tipleri Nelerdir?

Başlıklar halinde listelemek gerekirse;

Stres Tipi İdrar Kaçırma

Menopoz sonrasında en sık rastlanan idrar kaçırma tipi stres tipi idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçırmalarda, öksürme sırasında, gülerken, hapşururken, aniden ayağa kalkarken ya da çok ağır bir şey kaldırdığı zamanlarda da idrar kaçırma sorunu olabilir. Buradaki stres kadınlarda daha sık rastlanır. Karın içi basıncındaki değişimle birlikte olabilir. Kas ve dokuların zamanla zayıflamasının sonucunda oluşmaktadır. Genellikle doğum yapmak ve menopoz bu durumu hızlandıran faktörlerden birisidir. Bu nedenle vücut kitle endeksinin yüksek olması ise stres tipi idrar kaçırmayı artırması mümkün.

Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma

Urge tipi olarak da adlandırmak mümkün. Bu tip idrar kaçırmalarda mesane dolu olmasa bile bir anda hastanın tuvalete yetişme hissi gelir. Bir an da sıkışma yaşanmaktadır. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarında mesane de taş olduğu durumlarda da ekstra sık gözlenebilir. Mesanedeki kaslar istemsiz ve kontrolsüz kasılma durumudur.

Taşma Tipi İdrar Kaçırma

İdrar torbasının dolu olduğunu hissetmemek nedeni ile bilinçsiz idrar kaçırılması durumudur.

Total İnkontinans

Gece ve gündüz sürekli idrar kaçırması durumu olarak adlandırıyoruz.

Karışık Tip İnkontinans

Sıkışma tipi idrar kaçırma ve stres tipi idrar kaçırma sorununun bir arada gözlenmesi durumu karışık tip olarak adlandırılmaktadır.

İdrar Kaçırma Sorununda Ne Gibi Tetkikler Uygulanmaktadır?

İdrar kaçırma sorunlarında hastada, öncelik ile vajende sarkma olup olmadığı konusunda muayene ile değerlendirme önerilmektedir. Genellikle çok sayıda normal doğum yapan kadınlarda rahimde ve vajenin yan duvarlarında sarkma meydana gelmesi olası. Jinekolojik muayeneler sonrasında değerlendirmeye göre tam idrar tahlili, idrar kültürü gibi testler istiyoruz. Böbrek yollarının incelenmesi istenebilir. Görüntüleme tekniklerinden yararlanılabilir. Eğer zorunlu olur ise ürodinamik değerlendirme için yönlendirme yapmak mümkün.

Her İdrar Kaçırma Tedavisinde Cerrahi Müdahale Yapılabilir mi?

İdrar kaçırmanın tedavileri sırasında, altta yatan etkilere bağlı olarak değişiklik göstermesi olası. Bazen ilaç tedavisi bazen lazer tedavisi bazen de cerrahi yöntemlerde yanıt almak olası. Ani idrar kaçırmalarında ilaç tedavileri de mümkün olma ihtimali varken; öksürme, hapşırma gibi durumlarda meydana gelen idrar kaçırma tedavilerinde sarkma tespit edildiği için mesaneyi asmak ya da mesane boynuna askı takma gerekliliği olası. Rahim koruyucu cerrahi tedavi seçenekleri ameliyat konusunda en sık tercih ettiğimiz yöntemdir. Sarkma ameliyatlarını bazen kapalı laporoskopik bazen de vajinal yol ile yapabiliriz. TVT veya TOT gibi yöntemlerde, genç hastalarda uygulanabilen cerrahi metotlar arasında yer alması olası. Fakat bu işlemlerden önce detaylı bir değerlendirme ve jinekolojik muayeneye ihtiyaç vardır. Değerlendirme sonrasında tedavi şekline ve cerrahi uygulanacak ise bile cerrahi türüne karar verilmektedir.

TVT ve TOT Nedir?

İdrar kaçırma sorununu cerrahi olarak ameliyat ile tedavi etmek durumunda TVT ve TOT ameliyatları uygulanmaktadır. Bu operasyonlar genellikle günü birlik yatışlar ile ya da bir gecelik hastane yatışları ile gerçekleşmekte olup, anestezi altında ameliyatı mümkündür. Vajinal olarak müdahale edilip mesane boynuna askı takıyoruz. Genital bölgedeki kemiğe asarak vajene sabitlenir. Herhangi bir sorun olması beklenmemektedir.

TVT ve TOT Ameliyatlarında Ne Olur?

TVT ve TOT gerektiren cerrahi operasyonlarda orta-üretral askı cerrahisi uygulanmaktadır. Bunlar da askıların tipleridir. Özel bir maddeden hazırlanan mesh olarak adlandırılan şerik şeklindeki ağ idrar yolunun altında yerleştiriyoruz. Ve bir askı da burayı destekler.

Ameliyatı yapan hekim, alt karın bölgesinde ve vajende minimal kesikler ile sadece bir iğnenin geçmesi yeterlidir. Şerit şeklindeki özel bant mesanenin etrafına geçirilerek üretranın ve mesanenin kaldırılması sağlanır. Ameliyatı yapan hekim bu askının gerginliğini ayarlaması oldukça önemlidir. Vücudun dışından kesinlikle gözükmeyen bir askı türüdür. Kasıktaki dikişler ise kendiliğinden eriyerek kaybolur.

TVT ve TOT Arasında Ne Fark Vardır?

Ana fark, uzman doktorun askı olarak kullanılacak olan mesh idrar yoluna ulaşır ve ayrıca uygulanacak olan işleme bağlı olarak da malzeme fark olması olası. TVT ve TOT ameliyatları arasında hastanın karar vermesi değil hekimin kararı esas alınmaktadır. İkisi de kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte ikisi arasında aslında hastanın anlayacağı bir fark söz konusu değildir.

TVT ve TOT Ameliyatlarından Önce Neler Yapılması Gerekmektedir?

  • Hastanın kullandığı ilaçlar listelenmelidir. Hasta kullandığı ilaçların listesini çıkarması gerekmektedir.
  • Kullanılan ilaçlar hekim onayına göre devam edilmelidir. Eğer kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanıyor ise ameliyattan önce bırakması gerekmektedir.
  • Yeme içmenin kısıtlanması sağlanmalıdır, ameliyattan önce açlık önerilmektedir.
  • İşlem sonrası komplikasyonlar ve riskleri hekim ile konuşulmalıdır.

Cerrahi İdrar Kaçırma Ameliyatı Sonrasında Neler Yaşanmaktadır?

Cerrahi idrar kaçırma tedavisi sonrası, hasta ameliyatında genel anestezi alacağı için, genel anesteziden uyanana kadar ve kendisine gelene kadar özel bir odaya alınmaktadır. Mesane de sonda olması olası. Sonda ile idrar çıkışını takiben sonda çıkarıldıktan sonra da spontane idrar çıkışının izlenmesi gerekmektedir. Kanama durdurulmasını sağlamak için vajende gazlı bez desteği olası, taburcu olmadan önce tampon çekmek mümkün. Kanamanın durumunu takiben ve idrar çıkışını takiben, aynı gece içerisinde ya da bir gece yatışı sağlanıp ertesi gün hastanın taburculuğu gerçekleştirmek mümkün. Eve gittikten sonra duş alabilirsiniz. İlişki yasağınız hekiminiz izin verene kadar mevcuttur. Birinci haftasında kontrolünüz için kliniğimize davet etmekteyiz.